MEME KANSERİ
Dünya üzerinde ve Türkiye’de bayanlar arasında yaygın olan en büyük orana sahip rahatsızlıktır meme kanseri. Hayat boyu da her sekiz kadından birinin yakalanma riski olan kanser, meme dokusundaki hücrelerden gelişmektedir.
Çok sinsice ilerleyen ve tespitinin zor anlaşılacağı bir sürece sahip olan meme kanseri tedavisi mümkün bir hastalıktır. Tüm kanserlerde olduğu gibi erken teşhis çok ama çok önemlidir.
Meme kanserinin erken teşhisi için pratik iki yol vardır. Tüm bayanların kolayca uygulayacağı bu metot ile erken teşhis ve rahatsızlık anında tedavi mümkün olmaktadır.
Her bayanın kendi kendine doktor olması gerekir. Her gün olmasa bile haftada 1 2 kez ayna karşında elle kontrol edilmeli, herhangi kist gibi fazlalık var mı kontrol edilmelidir.
Yılda 1 kez de mutlaka hekim kontrolünden muayene edilmelidir.
Hangi aşamada olursa olsun tespitten sonra birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur.
Teşhisten hemen sonra zor bir durum da hastalığa yakalanan kişinin psikolojik durumudur. Birçok bayan memelerini kaybedecekleri korkusu ile depresyona kadar giden bir süreci yaşamaktadırlar. Bu durum da tedavi sürecini zora sokmuştur.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ameliyat
Sentinel lenf bezi biyopsisini takiben cerrahi
Koltuk altı diseksiyonu
Radyoterapi
Kemoterapi
Hormon Tedavisi
Biyolojik Tedavi
Tedavi yöntemi seçilirken, hastalığın evresi, hastanın fizyolojik durumu göz önüne alınır. Her evrenin ve her hastanın bünyesine uygun farklı bir tedavi uygulanabilir.
Tekrarlayan Meme Kanseri
Tekrarlayan meme kanseri, tedaviden sonra tekrar oluşan kanserdir. Tekrarlayan kanser için tedavi kanserin yeri ve boyutuna ve daha önce hastanın almış olduğu tedavilere göre değişir. Eğer kanser, alınmayan memede tekrarlamış ise o meme alınır.